Her er dine viktigste stortingspolitikere denne perioden

Sirkulærøkonomi og industriell bærekraft er noe som er like relevant for en finanspolitiker som det er for en energi- og miljøpolitiker.
Av: Avfall Norge | Publisert: 7. oktober 2017

Denne uken ble det klart hvilke politikere som skal sitte i de forskjellige komiteene på Stortinget. Avfalls- og gjenvinningsbransjen spiller en nøkkelrolle for utvikling av sirkulærøkonomien. De neste fire årene skal Avfall Norge jobbe for å skape oppmerksomhet og interesse for dette også utenfor den tradisjonelle sektorpolitikken.

Her har du en oversikt over de viktigste politikerne i de mest relevante komiteene for avfalls- og gjenvinningsbransjen:

En finanskomité med god innsikt i sirkulærøkonomi

Stortingets viktigste komité er finanskomiteen. Her avgjøres rammene i statsbudsjettet og her fastsettes avgiftspolitikken. Og i motsetning til alle andre komiteer; her har politikerne et ansvar for å løfte blikket over sektorene og tenke helhetlig. Derfor er det også den viktigste komiteen for å utvikle sirkulærøkonomien.

Flere av medlemmene i den nye komiteen har god innsikt i sirkulærøkonomien, både fra tidligere stortingsarbeid og i arbeidslivet utenfor Stortinget. Komiteen vil ledes av Nikolai Astrup fra Høyre. Den nye komitélederen har sittet til sammen mer enn seks år i energi- og miljøkomiteen, og var sentral i utformingen av Høyres partiprogram for 2017-2021. En annen som har jobbet med forhold som er viktige for avfalls- og gjenvinningsbransjen er SVs Kari Elisabeth Kaski. Kaski har lang erfaring fra miljøbevegelsen som medlem i sentralstyret i Natur og Ungdom, og i perioden 2012-2015 var hun nestleder og politisk ansvarlig i ZERO.

Både Fremskrittspartiets Helge André Njåstad og Venstres Terje Breivik har bakgrunn fra lokalpolitikken, som ordførere i henholdsvis Austevoll og Ulvik. Njåstad ledet i forrige periode kommunal- og forvaltningskomiteen hvor mye av reguleringspolitikken ligger. Breivik var Venstres finanspolitiske talsmann også i forrige periode, og var sentral i å lage budsjettforlik med regjeringen.

Et viktig prosjekt for Avfall Norge de neste årene er Bransjeløftet, som blant annet tar for seg arbeidsvilkår og HMS-spørsmål, og hvor samarbeid inn mot fagbevegelsen vil være viktig. I denne sammenhengen vil Arbeiderpartiets Trond Giske være viktig. Han blir Arbeiderpartiets talsmann i finanspolitikken, han er partiets nestleder og han er en politiker med gode relasjoner til fagbevegelsen. Krfs Kjell Ingolf Ropstad har mange års bakgrunn fra arbeids- og sosialkomiteen, og vil også være en viktig kontaktperson for bransjeløftet.

Finanskomiteen 2017 - 2021

  1. Nikolai Astrup (Høyre) Komitéleder
  2. Helge André Njåstad (Frp) Talsperson
  3. Trond Giske (Ap) Talsperson 
  4. Trygve Slagsvold Vedum (Sp) Talsperson
  5. Kari Elisabeth Kaski (SV) Talsperson
  6. Terje Breivik (Venstre) Talsperson
  7. Kjell Ingolf Ropstad (Krf) Talsperson
  8. Bjørnar Moxnes (Rødt) Talsperson 
  9. Mudassar Kapur (Høyre)
  10. Elin Agdestein (Høyre)
  11. Vetle Wang Soleim (Høyre)
  12. Anne Kristine Linnestad (Høyre)
  13. Sivert Bjørnstad (Frp)
  14. Knut Flølo (Frp)
  15. Ingrid Heggø (Ap)
  16. Eigil Knutsen (Ap)
  17. Fredric Holen Bjørdal (Ap)
  18. Åsunn Lyngedal (Ap)
  19. Sigbjørn Gjelsvik (Sp)

Tung erfaring topping av laget i energi- og miljøkomiteen

Energi- og miljøkomiteen er den komiteen som har sektoransvaret for mye av politikken som angår avfalls- og gjenvinningsbransjen. Høsten 2017 vil komiteen behandle regjeringens melding om avfallspolitikken, som kom på forsommeren. Den nye komiteen har en god miks av erfarne politikere på feltet og nye politikere, hvor mange har en tung posisjon i de respektive partiene.

Energi- og miljøkomiteen vil ledes av Ola Elvestuen fra Venstre, som også ledet komiteen i forrige periode. Fra Høyre fortsetter Tina Bru som talsperson, en posisjon hun har hatt siden desember 2015. Både Elvestuen og Bru sitter også i partiledelsen i sine respektive partier.

Også i denne komiteen finner vi medlemmer med bakgrunn fra miljøbevegelsen, som SVs Lars Haltbrekken. Han har tidligere vært leder av Naturvernforbundet. I Høyres partifraksjon sitter Lene Westgaard-Halle, som var politisk rådgiver i ZERO før hun ble innvalgt på Stortinget. Arbeiderpartiet viser at partiet vil satse tungt på energi- og miljøpolitikken når de setter den erfarne Espen Barth Eide inn som talsperson. I komiteen finner vi også Mdgs eneste stortingsrepresentant denne perioden; Una Aina Bastholm.


Energi- og miljøkomiteen 2017 - 2021

  1. Ola Elvestuen (Venstre) Komitéleder
  2. Tina Bru (Høyre) Talsperson
  3. Terje Halleland (Frp) Talsperson
  4. Espen Barth Eide (Ap) Talsperson
  5. Ole André Myhrvold (Sp) Talsperson
  6. Lars Haltbrekken (SV) Talsperson
  7. Tore Storehaug (Krf) Talsperson
  8. Una Aina Bastholm (Mdg) Talsperson
  9. Stefan Heggelund (Høyre)
  10. Lene Westgaard-Halle (Høyre)
  11. Liv Kari Eskeland (Høyre)
  12. Gisle M. Saudland (Frp)
  13. Else May Botten (Ap)
  14. Runar Sjåstad (Ap)
  15. Hege Haukeland Liadal (Ap)
  16. Åsmund Aukrust (Ap)
  17. Sandra Borch (Sp)