En uke med ombruk og sirkulærøkonomi i Oslo

Denne uken arrangerer Ombruk Oslo, Oslo Renovasjonsetaten og Miljøetaten og Oslo Business Region, "Ombruksuka 2017" parallellt med den europeiske “Waste reduction week”. Sirkulærøkonomi er viktig hele året. I disse førjulstider er det likevel spesielt viktig å reflektere over alle tingene i omløp.
Av: Avfall Norge | Publisert: 23. november 2017

Vi kjøper og kaster mer, det kommer mer produkter i omløp, avfallet øker og vi gjenvinner mindre. Dette tvinger oss til å reflektere over forbruk og materialgjenvinning. Vi må vi reflektere over hvor produkter lages, hva de er laget av, hvordan man kan fikse de og hvordan man kan sikre at det man til slutt skal kaste, kastes riktig, slik at det også kan gå i omløp og utnyttes miljøvennlig og trygt.

I går var Avfall Norge på Circular Oslo, et av eventene under Ombruksuka. Vi snakket om vår rolle og om viktigheten av å gjenbruke materialer og enke sirkulærøkonomi gjennom hele ressuspyramiden. Vi viste til gode bransjeeksempler, viktigheten av å utvikle egen bransje og samarbeide på tvers. Her møtte vi flere initiativtakere og organisasjoner som jobber med med avfallsreduksjon, ombruk og sirkulærøkonomi.

- Det er flott at Oslo har så stort fokus på dette og dedikerer en hel uke til ulike arrangement om ombruk, avfallsreduksjon og sirkulærøkonomi. Sirkulærøkonomi er et av Avfall Norges satningsområder frem mot 2022. Dette betyr at vi skal starte flere prosjekter og samarbeide med flere både internt i bransjen og eksternt. Vi oppfordrer til innspill og samarbeid,  sier adm. dir, Avfall Norge, Nancy Strand

Samarbeid, samarbeid, samarbeid

Samarbeid er et ord som går igjen knyttet til Sirkulærøkonomien. Dette ble også gjentatt av flere i går.

For Avfall og gjenvinningsbransjen er det viktig å ta del i hele prosessen fra starten. Vi må starte på designbenken. Vi må tilby vår kunnskap til designere og produsenter om hvilke materialer de bør bruke for å sikre lenger levetid, og enklere, bedre og mer kvalitet i materialgjenvinning. Noe skal leve videre i nye produkter, noe skal bli til energi eller matproduksjon.

Vi må samarbeide på tvers av bransjer, industrier og initiativer kan samarbeide for en sirkulær fremtid. Om vi skal kreve at forbrukeren kjøper og kaster mindre, og velge bærekraftige løsninger, må vi også sette krav til politikere, næringslivet og industrien og oppfordre til nye forretningsmodeller. Vi må finne felles løsninger.

Bli med på resten av Ombruksuka!

Her er lenke til programmet. Hva med å bli med på Green friday i morgen, som en motpart til forbruksfokuset til Black friday?

Noen uttak fra foredragene på Circular Oslo

  • Oslo kommune Miljøetaten har lagt frem strategi om Framtidens forbruk

  • Urban agenda jobber med 6 byer i EU for en bedre sirkulærøkonomi

  • Floke by Æra skaper nye tiltak til samfunnsutfordringer gjennom samarbeid og Innovasjon

  • Bykuben vil utnytte potensiale i allerede eksisterende produkter

  • Forbrukerrådet mener vi må endre bruk og kast-holdningen, oppfordrer til mer reparasjon og momsfritak.

  • Pådriv bygger opp et miljø for bærekraftig og sosialt entreprenørskap på Vollebekk med en egen fabrikk

  • OBOS har laget nabohjelp om et tiltak til delingsøkonomien

  • Framtiden i våre hender oppfordrer til mindre forbruk og trekker frem behovet for bod som et godt eksempel på vår “eietrang”

  • Matsentralen lukker sirkelen med matavfallsfest

  • Fashion Revolution oppfordrer til å gi mer kjærlighet til klærne våre

  • FJONG gir oss mulighet til å leie istedenfor å eie